Imkerbond Zoersel

Waar bijengezoem als muziek in de oren klinkt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Imkerbond Zoersel is een feitelijke vereniging die als doel heeft de imkers van Zoersel en omstreken met raad en daad bij te staan in de fantastische hobby van het bijenhouden.

Er zijn een 40-tal imkers met meer of minder ervaring actief in de vereniging. Waar nodig is er steeds hulp beschikbaar. Beginnende imkers vinden in onze vereniging ondersteuning van de meer ervaren imkers. We stimuleren heel sterk het zelf proberen en observeren. Via een telefoontje kan er vaak reeds eerste hulp aangeboden worden. Hulp ter plaatse kan maar is vaak al niet meer nodig na het inwinnen van initieel advies.

Omdat het bijenhouden en de externe parameters die de bijenvolken beïnvloeden voortdurend wijzigen vinden wij het als vereniging belangrijk om continue vorming en informatie aan te bieden. Daarom organiseren we acht informatieve avonden per jaar waar telkens een bepaald thema in details wordt toegelicht. Deze informatieve vergaderingen gaan steeds door op de 2de dinsdag van de maand om  19.30  in Zaal Dorpszicht 1, Dorp 54, 2980 Zoersel.  Zaken als varroa behandeling en koninginnenteelt, maar ook correct oogsten van honing komen regelmatig aan bod. Tijdens deze informatieavonden is er steeds de mogelijkheid om vragen te stellen of gedachten en ervaringen uit te wisselen.

Omdat wij als vereniging een belangrijk voordeel zien in het werken met zachtaardige bijen houden onze imkers Carnica bijen. Er zijn binnen de vereniging steeds een aantal kwalitatieve reinteeltmoeren aanwezig zodat we de larfjes kunnen aanbieden aan de leden van de vereniging om zo het zachtaardige karakter van de Carnica bij ook in eigen bijenstand te kunnen ervaren. Deze inspanningen worden samen met de omliggende gemeenten ondersteund om een groter Carnica gebied te creëren zodat standbevruchting van jonge moeren mogelijk is. Er is een bevruchtingsstation beschikbaar waar kwalitatieve darrenvolken worden geplaatst in de zomermaanden om zo de kans op succesvolle bevruchting van jonge moeren nog te vergroten.

Als vereniging vinden we het ook belangrijk om de gesloten waskringloop te ondersteunen. Er is een waswafeltoestel ter beschikking voor alle leden die aan een initiatie waswafelen hebben deelgenomen. Op deze manier is het voor iedereen haalbaar om eigen was te hergebruiken en zo onbekende contaminaties uit te sluiten.

Uiteraard feesten wij ook graag. Daarom is er een jaarlijks teerfeest dat samen met de vereniging van Zandhoven “ De Bij Hoort Erbij’ wordt georganiseerd. In de zomermaanden is er vaak ook nog een feest of taart moment voorzien.

Wie meer informatie wenst kan contact opnemen via het contact formulier of rechtstreeks via een van de bestuurslede.