Imkerbond Zoersel
Waar bijengezoem als muziek in de oren klinkt
Bijzonder … Belangrijk … Bijen: De Wilde Werkers van de Natuur
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto1-1024x683.jpg)
Wilde bijen (Eddy Willems)
Sociale
Solitaire
Parasitaire
Wanneer we aan bijen denken, schiet de honingbij vaak als eerste te binnen. Maar wist je dat er hier bij ons zo’n 400 wilde bijensoorten leven? Deze fascinerende insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en zijn essentieel voor de bestuiving van bloemen en planten. Ze helpen niet alleen je tuin bloeien, maar zorgen er ook voor dat gewassen meer en beter vruchten dragen.
Hoe kun je wilde bijen helpen?
De sleutel ligt in variatie. Zorg in je tuin voor een verscheidenheid aan bloeiende planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Zo geef je bijen een constante voedselbron. Zelfs kleine stukjes met wilde bloemen kunnen het verschil maken en hongerige bijen een gevarieerd en broodnodig menu bieden. Denk aan een mix van wilde bloemen om een kleurrijke buffet aan te leggen voor deze kleine vaak onopvallende bestuivers.
Waarom is dat belangrijk?
Door bijen aan te trekken, draag je direct bij aan de biodiversiteit. Een gevarieerde tuin vol bloemen trekt niet alleen bijen aan, maar ook andere nuttige insecten, wat jouw tuin nog levendiger en gezonder maakt. Wilde bijen zijn essentieel voor het behoud van het ecosysteem.
Klein en soms onopvallend, maar waarom is hun impact enorm?
Wist je dat…
– De meeste planten insecten nodig heeft om zich voort te planten?
– Bijen en andere insecten essentieel zijn in de voedselketen?
– Onze voedselgewassen grotendeels afhankelijk zijn van bestuiving door insecten?
– Insecten een onmisbare voedselbron zijn voor vogels en veel zoogdieren?
Wilde bijen spelen een cruciale rol in al deze processen. Maar helaas hebben ze het moeilijk, en dat heeft alles te maken met een tekort aan voedsel en nestgelegenheid.
Waarom wilde bijen het zo moeilijk hebben?
Wilde bijen komen vaak voor in lage dichtheden, verspreid over het landschap en kunnen soms standhouden in hele kleine leefgebieden (ook binnen grote natuurterreinen). Vaak vallen solitaire bijen niet zo op in het landschap (klein, schuw en snel). Veel soorten lijken dermate veel op elkaar zodat zij in het veld op zicht niet van elkaar kunnen worden onderscheiden. Wilde bijen hebben bloemen nodig om nectar en stuifmeel te verzamelen, en essentiële plekken om nesten te maken. Helaas verdwijnen veel van deze plekken door verstedelijking en intensieve landbouw. Daarnaast hebben de meeste wilde bijen een kort actief seizoen – vaak maar enkele weken tussen maart en oktober. Hun activiteit hangt af van het weer en het bloemaanbod. Met steeds minder bloemen en meer verstoringen, wordt het voor bijen steeds lastiger om te overleven.
Wat zijn nu wilde bijen?
Het antwoord is verrassend veelzijdig. Wilde bijen zijn een diverse groep insecten die essentieel zijn voor onze ecosystemen. In tegenstelling tot wat velen denken, bestaan wilde bijen niet alleen uit solitaire soorten.
Ze kunnen worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën: sociale- , solitaire- , en parasitaire bijen.
Elk type heeft zijn eigen unieke levensstijl en rol in het ecosysteem. Laten we een kijkje nemen in hun fascinerende wereld!
Sociale bijen: samen sterker
Sociale bijen, zoals honingbijen en hommels, werken in kolonies met een duidelijke taakverdeling: De werksters zorgen voor voedsel en het nest, darren (mannetjes) hebben als enige taak het bevruchten van de koningin en koningin legt de eitjes.
Hommels, die ook tot deze groep behoren, worden soms ook geparasiteerd door koekoekshommels. Deze “indringers” leggen hun eitjes in het nest van een hommelsoort.
- Honingbijen
- Hommels – koekoekshommels
Sociale bijen spelen een grote rol in bestuiving. Deze bijen hebben een verzamelapparaat: het korfje (corbicula) op hun achterpoten. Hierin wordt het stuifmeel vastgeplakt en in klompjes naar het nest vervoerd. Sociale bijen zijn vaak de bekendste bijensoorten, maar ze vormen slechts een klein deel van de wilde bijen.
Solitaire bijen: de onafhankelijke werkers
Bij solitaire bijen gaat het heel anders aan toe. Ze leven niet in kolonies. Er is geen koningin en leven meestal alleen. Een mannetje bevrucht het vrouwtje, daarna doet het vrouwtje al het werk zelf: nestbouw, voedsel verzamelen en broedzorg. Elk vrouwtje maakt haar eigen nest en ze leven dus niet in volken.
Solitaire bijen hebben drie verschillende manieren om stuifmeel te verzamelen:
- Pootverzamelaars: Ze hebben beharing aan de achterpoten waar ze het stuifmeel in vervoeren.
- Buikverzamelaars: Zij transporteren stuifmeel op buikzijde van het achterlijf.
- Kropverzamelaars: Een primitieve manier van stuifmeel verzamelen zijn kropverzamelaars, ze eten het stuifmeel op en spuwen het later in de cellen uit.
Wat solitaire bijen extra bijzonder maakt, is dat elk soort haar eigen specifieke voedselbehoefte heeft. Dit maakt het lastig om precies te weten welke bloemen of planten ze nodig hebben, vandaar de suggestie voor meer plantendiversiteit. Elke solitaire bij heeft ook één of meerdere parasitaire- of koekoeksbijen.
Wilde bijen en hun bijzondere nestgewoonten
Wist je dat solitaire bijen hun nesten op verrassend veel verschillende manieren maken? Deze fascinerende insecten hebben unieke voorkeuren voor nestlocaties, afhankelijk van de soort. Hier zijn enkele interessante feiten over hoe wilde bijen hun thuis vinden en bouwen:
Bovengronds nestelen: ±17% van de solitaire bijen
Deze bijen zoeken plaatsen zoals:
- Insectenhotels : Perfecte schuilplaatsen, mits goed gebouwd. Gebruik holle stengels, bamboebuisjes of houtblokken met gladde geboorde gaten. Zorg ervoor dat:
- Geen rafelige randen vertonen, zodat hun vleugels niet beschadigd worden.
- Holle stengels aan één kant gesloten zijn.
- Gedroogd hout wordt gebruikt om krimpscheuren te voorkomen.
- Natuurlijke plekken : Dood hout, oude plantenstengels zoals vlier of braam, riet, muurspeten of andere kleine gaten zijn allemaal waardevol.
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto2-Bovengronds-nest.jpg)
Een insectenhotel moet op een zonnige plek worden geplaatst. Het biedt niet alleen een veilige plek voor bijen, maar geeft je ook de kans om ze van dichtbij te observeren.
Ondergrondse nestelen: ±73% van de solitaire bijen
De meerderheid van de solitaire bijen maakt nesten ondergronds. Ze zijn hiervoor afhankelijk van droge en warme, zon beschenen zandbodems.
Laten we de volgende zaken bespreken:
- Natuurlijke nestplekken : Open zonnige zandplekken of voegen tussen klinkers en straatstenen worden vaak gebruikt. Als je hoopjes zand ziet verschijnen, laat ze liggen! Deze plekken zijn waardevol voor de bijen en kunnen verwijzen naar zo’n nestplaats.
- Nestheuvels en bijenzandbakken : Maak zelf een berg zand gemengd met wat klei om bijen een extra optie te bieden voor nestbouw. Zorg dat deze berg niet dichtgroeit, probeer hem onkruidvrij te houden.
Vermijd chemische middelen in de buurt van nestplekken, geen gif om onkruid te verwijderen in de leefomgeving van deze bijen!
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto3-Grondnest-202x300.jpg)
Bijzondere nestbouwers: ±10% van de solitaire bijen
Sommige bijen hebben creatieve neststrategieën. Enkele nestelen zowel boven-als ondergronds.
- Slakkenhuizen: Sommige soorten gebruiken lege slakkenhuizen als nest.
- De kleine harsbij: Bouwt een soort coconnetje van hars en plantenvezels dat ze aan boomschors bevestigd.
- De grote wolbij: Maakt een wollig nest van kleine haartjes van planten.
Parasitaire bijen of koekoekbijen : de slanke indringers
Net als de vogel de koekoek, leggen parasitaire bijen of koekoeksbijen hun eitjes in het nest van hun gastheer. Iedere solitaire bij heeft wel één of meerdere parasitaire bijen of wespensoorten als belager.
Het verschil tussen een honingbij, wilde bij en een wesp is voor een leek al moeilijk te zien, de verschillende soorten wilde bijen onderscheiden, is een kunst apart.
Hoe leven solitaire bijen?
Solitaire bijen zijn fascinerende insecten met specifieke behoeften voor hun voortbestaan. Ze vragen niet alleen bloemen, maar ook schuilplaatsen, nestplekken en opwarmplekken. Hier is hoe ze leven en wat ze nodig hebben:
Wat hebben solitaire bijen nodig?
- Voortplantingsgebied
Solitaire bijen zoeken plekken om hun nest te maken en eieren af te zetten. Deze plekken moeten ook het juiste nestmateriaal bieden. Denk aan:- Kale zandplekken
- Holle stengels
- Muurspeten of insectenhotels
- Voedselgebied
Gedurende hun vliegperiode moet solitaire bijen voldoende bloemen in de buurt hebben. Deze bloemen bieden:- Nectar : De brandstof voor hun dagelijkse energie.
- Stuifmeel : Eiwitbron voor hun larven.
- Zon en warmte
Bijen gebruiken warmte om op te laden. Zorg dat nestplekken, zoals insectenhotels, ideaal gelegen zijn. - Kleine actieradius
Alle onderliggende factoren: voedsel, schuil-, nestel- en opwarmplekken moeten dicht bij elkaar liggen. Ten opzichte van honingbijen die enkele kilometers foerageergebied bevliegen, is het voor solitaire bijen maximaal maar enkele honderden meters ver.
Dit maakt kleinschalige biotopen essentieel.
Waarom zijn verbindingen belangrijk?
Voor de solitaire bijen zijn verbindingen tussen gebiedjes essentieel, er ontstaat een soort lappendeken van kleine biotopen. Die maken het mogelijk voor de bijen om van plek naar plek te reizen en uitwisseling van individuen mogelijk maakt.
Als bijen in een omgeving leven die aan hun behoeften voldoet, zorgen ze voor de bestuiving van bloemen en planten. Dit is essentieel voor de biodiversiteit, gezonde planten en vruchtbare gewassen.
Specialisten en Generalisten
- Specialisten
Sommige solitaire bijen leven uitsluitend van één plantensoort of plantenfamilie. Als de specifieke plant niet aanwezig is, verdwijnt ook de bijensoort. Dit maakt de relatie tussen planten en bijen kwetsbaar, maar ook fascinerend. - Generalisten
Deze bijen bevliegen een breed gamma aan planten. Ze zijn daarom flexibeler en komen het vaakste voor.
Hoe meer diversiteit aan planten, hoe groter de kans op een rijke bijenpopulatie en variatie. Andere insecten zoals vlinders, en zelfs vogels profiteren hier ook van!
Tips om wilde bijen te helpen
Wilde bijen hebben specifieke behoeften om te kunnen overleven en te nestelen. Door een kleine wijziging in je tuin kun je een groot verschil maken. Hier zijn een aantal belangrijke punten:
Creëer bloemrijke zones
- Zet bloemen bij elkaar zodat insecten makkelijk van bloem naar bloem kunnen vliegen. Dit spaart energie en zorgt voor een beter bestuiving.
- Diverse plantenkeuze: Zorg voor een variëteit aan bloeiende planten gedurende het hele jaar zodat er altijd iets bloeit in de tuin. Verschillende bijensoorten zijn actief in verschillende seizoenen van maart tot oktober.
Gebruik geen gif of hogedrukspuit
- Onkruid verwijderen: Doe dit handmatig of op een milieuvriendelijke manier. Gif en hogedrukspuiten doden niet alleen het onkruid maar schaden ook bijen en andere insecten.
- Bescherm de bodem: Merendeel van de wilde bijen nestelen vaak in kale grond, bijvoorbeeld tussen stoeptegels of in zandige warme plekken.
Maak de tuin bij-vriendelijk
- Kale, warme plekken: Zorg voor zonnige, kale plekken in de tuin of houd gras op sommige plekken heel kort. De warmte van de bodem trekt bijen aan en biedt een ideale nestelplaats.
- Inheemse planten: Kies bij voorkeur voor planten die van de natuur in jouw omgeving voorkomen. Ze leveren vaak meer en beter stuifmeel en nectar dan exotische planten.
Kies de juiste planten
- Composieten: Planten die veel stuifmeel leveren zijn een geweldige keuze.
- Seizoensgebonden bloei: Zorg voor een mengsel van planten die gedurende het hele seizoen bloeien. Zo hebben bijen altijd toegang tot voedsel, van het vroege voorjaar tot de late herfst.
Respecteer hun actieradius
- Wilde bijen hebben een kleine actieradius van maximaal 120 meter. Alles wat ze nodig hebben – bloemen, nestplekken, opwarmplekken en schuilplaatsen – zou binnen deze straal aanwezig moeten zijn.
Bescherm hun leefomgeving
- Honkvast: Solitaire bijen zijn zeer gevoelig voor veranderingen en verstoring. Vermijd grote veranderingen in de tuin als je weet dat er bijen nestelen.
- Natuurlijke habitat: Wilde bloemen in de buurt zijn van groot belang. Creëer een natuurlijke, wilde zone in je tuin of omgeving waar bijen zich thuis voelen.
Kies voor bij-vriendelijke planten
Wil je wilde bijen helpen? Een van de beste manieren is door planten te kiezen die aantrekkelijk zijn voor hen. Hier zijn enkele tips en voorbeelden van bij-vriendelijke planten die je tuin niet alleen mooi maken, maar ook een essentiële voedselbron bieden voor bijen:
Planten met nectar en stuifmeel
Bijen zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel als voedselbron. Veel bijen geven de voorkeur aan nectar- en stuifmeelrijke bloemen van onze ‘doodgewone inheemse planten’. Hoewel we sommige van deze planten als “onkruid” afmetingen hebben, zijn ze juist van groot belang voor bijen.
- Madeliefjes(Bellis perennis) , paardenbloemen(Taraxacum officinale) , distels(Carduus) en klavers(Trifolium, Lotus, Melilotus, Medicago), hoewel je ze misschien als onkruid worden beschouwd, zijn ze fantastische voedselbronnen. Ze zijn gemakkelijk te vinden en bieden een voedzame maaltijd voor veel bijensoorten.
- Wilg (Salix, diverse soorten): Bij deze vroege bloeier levert vooral de mannelijke plant veel stuifmeel, wat belangrijk is voor de eerste generaties bijen.
Planten voor de vroege lente
Bijen zijn vaak al vroeg actief, zelfs als er nog maar weinig bloemen bloeien. Help ze door planten te kiezen die in het vroege voorjaar bloeien:
- Sleedoorn(Prunus spinosa), wilg(Salix) en speenkruid(Ranunculus ficaria): Trekken bijen in het voorjaar aan omdat zij relatief vroeg bloeien wanneer het bloemaanbod nog beperkt is.
- Klein streepzaad(Crepis capillaris): Lijkt op de bloem van een paardenbloem en is enorm populair bij bijen.
- Duizendblad (Achillea millefolium): De inheemse vorm is ideaal voor wilde bijen, maar ook voor zweefvliegen en vlinders.
Nog enkele ander goede planten: Andoorn(Stachys), Distels(Cirsium), Dropplant (Agastache), Kattenkruid (Nepeta), Klokjes (Campanula) verschillende soorten klokjesbloemen zijn interessant voor bijen, Longkruid (Pulmonaria), Prikneus (Lychnis Coronana) en Hartgespan(Leonurus cardiaca) van de haartjes kunnen wilde bijen zoals de grote wolbij(Anthidium manicatum) nestjes maken. Zie foto hieronder.
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto4-Grote-wolbij-1024x682.jpg)
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto5-mannetje-slobkousbij-1024x683.jpg)
Salie (Salvia), Vingerhoedskruid(Digitalis purpurea), Vlinderstruik (Buddleja) voor vlinders en bijen, munt (vele soorten)
Bijensoorten die in vlinderbloemigen (klavers, rolklavers, wikkes …) en lipbloemigen (dovenetels, andoorns, zenegroen …) gespecialiseerd zijn, hebben het dus extra moeilijk.
Gewone rolklaver(Lotus corniculatus), hopklaver(Medicago lupulina),
De slobkousbij(Macropis europaea) (Foto hierboven) maakt gebruik van witte honingklaver(Melilotus albus), akkerhoningklaver(Melilotus officinale), hazenpootjesklaver(Trifolium arvense), kleine klaver(Trifolium dubium), bastaardklaver(Trifolium hybridum), incarnaatklaver(Trifolium incarnatum), rode klaver(Trifolium pratense), witte klaver (Trifolium repense).
Planten die in struweel kunnen voorkomen:
Braam(Rubus), brem(Cytisus scoparius), duindoorn(Hippophae rhamnoides), gagel(Myrica gale), diverse wilgensoorten zoals grauwe wilg(Salix cinerea), haagbeuk(Carpinus betulus), hazelaar(Corylus avellana), heggerank(Bryonia dioica), diverse rozensoorten zoals hondsroos(Rosa canina), hulst(ilex), jeneverbes(Juniperus communis), lijsterbes(Sorbus), meidoorn(Crataegus), sleedoorn(Prunus spinosa), veldkers(Cardamine), vlier(Sambucus nigra), vuilboom of sporkehout(Rhamnus), wilde liguster(Ligustrum vulgare), zuurbes(Berberis vulgaris), … Er komen ook klimplanten in voor: Bosrank(Clematis vitalba), kamperfoelie(Lonicera), hop(Humulus lupulus).
Ruigte bestaat uit kruidachtige planten:
Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum), distels(Carduus), kaardenbol (Dipsacus), boerenwormkruid(Tanacetum vulgare), grote kattenstaart(Lythrum salicaria)met de kattenstaartdikpootbij(Melitta nigricans) gespecialiseerd op deze plant, zie foto onder rechts, wederik(Lysimachia ephemerum), moerasspirea(Filipendula ulmaria), echte valeriaan(Valeriana officinalis), harig wilgenroosje(Epilobium hirsutum), gewone klit(Arctium minus), fluitenkruid(Anthriscus sylvestris), heelblaadjes (Pulicaria dysenterica) , smeerwortel(Symphytum officinale), …
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto6-Struweel-1024x683.jpg)
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto7-Kattenstaartdikpootbij-1024x683.jpg)
Dergelijke vegetaties hebben een positieve invloed op een insectenbestand (voedsel, nestgelegenheid, nestmateriaal en dekking)
Plant bomen en struiken voor bijen
Wil je je tuin omtoveren tot een waar paradijs voor bijen? Plant dan bomen en struiken die niet alleen decoratief zijn, maar ook een belangrijke voedselbron vormen voor deze nuttige insecten.
Kies inheemse soorten
Inheemse bomen en struiken bieden het meeste voedsel voor bijen, omdat deze planten al eeuwenlang in onze omgeving groeien en zich hebben aangepast. Ze staan bekend om hun nectar- en pollenrijke bloemen. Enkele aanraders: de wilg(Salix), de linde(Tilia), tamme kastanje(Castanea sativa) en klimop(Hedera helix).
Met deze bomen en struiken geef je bijen een uitgebreid en gevarieerd buffet aan nectar en stuifmeel.
Zaadmengsels voor wilde bloemen
Wil je nog meer doen? Overweeg om een zaadmengsel in te zaaien met inheemse bloemensoorten. Deze planten zijn perfect afgestemd op de behoeften van onze lokale bijen. Ze zorgen niet alleen voor voedsel, maar ook voor een kleurrijke en dynamisch landschap.
Let er bij de keuze van een mengsel op dat de soorten geschikt zijn voor jouw bodemtype en zonlicht. Hoe meer variatie, hoe meer bijensoorten je kunt helpen.
Stop met strakke gazons
Een strak gemaaid gazon of een berm zonder bloemen is voor bijen een dor landschap. Ze vinden geen nectar, stuifmeel of prettige plekjes om nesten te bouwen. Door je gazon op een bij-vriendelijke manier te beheren, kun je bijen eenvoudig helpen:
- Gefaseerd maaien: Maai je gazon niet in één keer. Laat de stukjes met madeliefjes, paardenbloemen of andere bloemen langer staan. Dit biedt bijen voortdurend voedsel.
- Wisselend maaien: Laat een deel van je gras groeien en maai het later pas. Hierdoor ontstaat een constante voedselvoorziening voor bijen.
Ook het knotten van wilgen doen we graag gefaseerd. Dus eerst de ene helft en een jaar later de andere helft. Zo zijn er in het voorjaar altijd volop wilgenkatjes voor bijen
.
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto8-Roodgatje-1024x683.jpg)
Help bijen met water en wilde hoekjes in de tuin
Waterplekjes voor bijen
Net zoals wij water nodig hebben, hebben ook bijen toegang tot schoon water nodig. Ze gebruiken water om zichzelf te hydrateren, hun nesten te koelen en hun voedsel te verdunnen. Een eenvoudige manier om te helpen:
- Vul een ondiepe schaal met water.
- Voeg drijvende materialen toe zoals kurken of stenen toe, zodat bijen veilig kunnen landen en drinken zonder te verdrinken.
- Zorg ervoor dat je de schaal regelmatig bijvult, vooral tijdens warme en droge periodes.
Met een klein waterplekje in je tuin draag je bij aan het welzijn van de bijen en vergroot je hun kans op overleving.
Geef ruimte aan wilde hoekjes
Laat delen van je tuin wat wilder worden! Bijen en andere bestuivers hebben plekken nodig waar ze zich kunnen nestelen, voortplanten en bescherming vinden. Overweeg:
- Hoog gras en bloemenweides: Deze bieden beschutting én voedsel voor bestuivende insecten als bijen.
- Struikgewas van heggen: Ideaal voor nestgelegenheid en bescherming.
Wilde hoekjes maken je tuin niet alleen aantrekkelijker voor bijen, maar geven andere insecten ook een plek om te leven.
Geduld en verbondenheid met bloemen
Het kan zelfs een tijdje duren voordat bijen je tuin ontdekken, maar heb geduld. Bijen zijn bijzondere trouw aan specifieke bloemen en plekken waar ze zich ergens bevinden. Solitaire bijen zijn vaak gespecialiseerd:
- Heggerankbij (Andrena florea): Verzamelt alleen pollen van de heggerank(Bryonia dioica).
- De gewone slobkousbij (Macropis europaea): Neemt uitsluitend pollen van grote wederik(Lysimachia vulgaris) voor hun larven. Zelf hebben ze voor hun energie planten nodig die in de buurt van wederik moeten voorkomen.
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto10-heggerankbij-1024x707.jpg)
![](https://imkerbondzoersel.be/wp-content/uploads/2025/01/Foto9-slobkousbij-1024x683.jpg)
Door de juiste bloemen aan te bieden, trek je precies die bijensoorten aan die daar afhankelijk van zijn. Zorg voor een divers aanbod aan planten, zodat er voor elke soort iets te vinden is.
Bijen: Bouwers van de Toekomst
Bijen drinken nectar voor hun eigen energievoorziening, maar verzamelen stuifmeel als voedsel voor hun larven. Ze vliegen naar hun nesten, slaan stuifmeel op in broedcellen en leggen daar hun eitjes. Elke broedcel wordt zorgvuldig voorzien van voldoende voedsel om uit te groeien tot een gezonde bij.
Door waterplekjes, wilde hoekjes en een divers bloemenaanbod in je tuin te creëren, ondersteun je niet alleen bijen, maar draag je ook bij aan een gezond en bloeiend ecosysteem. Met jouw hulp blijven deze fascinerende en onmisbare insecten onze tuinen bestuiven.
Dus, wil je bijdragen aan de natuur én genieten van een bloeiende tuin? Zaai wilde bloemen, creëer een gevarieerd bloeiend landschap, en word een gastheer voor deze cruciale kleine tuinwerkers. Ze zijn klein, maar hun impact is gigantisch! En ook het uwe😉!
Meer info:
https://www.wildebijen.nl/hulpvoorbijen.html
Boeken:
Gasten van bijenhotels (Pieter van Breugel)
Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen (Falk & Lewington)
Tekst en fotos door Eddy Willems